Jó síléc? A helyes kérdés inkább az: milyen a neked megfelelő síléc, és hogyan találod meg? Ehhez kapsz most egy kis segítséget, hiszen trendek jönnek, trendek mennek, ami persze, hogy nem könnyíti meg a tájékozódást a sok jó síléc között.

A gyártók is már besokalltak a sokféle modelltől, ezért ők is az átláthatóságra törekszenek. Természetesen ez nem mindenki számára egyértelmű, hiszen még így is kellően széles a paletta, és joggal érezheted úgy, hogy a jó síléc felkutatása bizony nem a legegyszerűbb dolog.

Step1 – Önismeret

Terep

Fontos tudni, hogy milyen pályán, terepen szeretnéd használni a sílécet. Ez lehet kezelt pálya vagy kezeletlen, friss hóval borított, jelölt vagy jelöletlen, buckás, vagy egyenletes sima, kemény vagy puhább.

Sítudás

A terepkiválasztás után jöhet a sítudás. Nem árt, ha tisztában vagy vele. Itt most nem a haveroknak, barátnőknek kell vetíteni. Ha rosszul ítéled meg magad, akkor a lécedet se fogod tudni jól kezelni, lehet az a legprofibb, jó síléc, amiből esetleg azt a következtetés fogod levonni, hogy a lécben van a hiba.

Mérd fel, hogy kezdő, középhaladó, haladó esetleg profi vagy. A testsúlyodon kívül a sítudásod is meghatározza például, hogy milyen kemény léced és síkötésed legyen.

A terep és a sítudás meghatározza, hogy hogyan használod a sít. Például:

Versenyző, profi – kezelt pályán, kapuk között
Sportos, amatőr – kezelt, kezeletlen pályán nagy tempóval
Komfortos – kezelt pályán közepes, kényelmes tempóval
Kezdő, óvatos – kezelt pályán alacsonyabb sebességgel
Freeride-os – pályán kívül szűzhóban, kezeletlen pályán
Freestyle-os – kezelt pályán épített parkokban, ugratókon, félcsőben, boxokon

Step2 – Síléc típusok

Felépítés szerint

Ma már minden síléc kárvingos és túlnyomó részt rocker építésű, azaz fordulékony, könnyen kezelhető. A kárvingos lécek kis rádiusszal rendelkeznek, ami növeli a síléc fordulékonyságát. A rocker építés által pedig könnyebben kezelhetők. Alacsonyabb sebességnél úgy viselkedik a léc, mintha rövidebb lenne, míg nagyobb tempónál hosszabb felületen kapaszkodik, így stabilabb lesz.

Alapvetően van kezelt pályára és pályán kívüli, kezeletlen síterepre épített síléc. Ez utóbbi lehet extrém szűzhavas viszonyokra is alkalmas. A két stílus közötti lécek a legelterjedtebbek, mivel jellemzően változó a pályák minősége.

A pályasík vékonyabbak, keményebbek és fordulékonyabbak. A pályán kívüli lécek puhábbak, kevésbé fordulékonyak és szélesebbek.

Felhasználási terület szerint

A léceket különböző osztályokba sorolják:

Verseny
Pálya – kezelt pályára
All mountain – vegyes hóviszonyokra
Freeride – pályán kívüli
Park – freestyle
Túra – Alpesi sítúrázásra

Step3 – Méret

A legtöbb márkának van saját ajánlása, és amennyiben szaküzletben keresel jó sílécet magadnak, úgy ott a szakképzett eladók segíteni fognak a helyes méret kiválasztásában.

Alapvetően a jelenlegi technológiával készült lécekből testmagasság körüli síléc kell annak, aki tud már síelni.

Volt idő, amikor vállig érő sível ment minden profi. Legalábbis ezt javasolták. A gyártók célja, hogy folyamatosan változzanak a trendek, így mindig másik lécet kell venni.

Vannak olyan modellek, amelyekből csak adott méreteket gyártanak, így annál hosszabb vagy rövidebb sít nem is tudsz vásárolni. Például szlalom sílécet 165 cm-ig készítenek, lesiklót meg 180 cm felett. Kettő között csak öszvérek vannak.

Örökérvényű szabály a jó síléc kiválasztásában

A kezdő inkább rövidebb lécet válasszon, mint a testmagassága, míg a jobban síelő testmagasságnyit. Aki a sebességet kedveli, hosszabbat, aki a rövid íveket, kanyarokat, az rövidebbet. A fizika törvényei adottak, így a szűzhavas terepre nagyobb felülettel rendelkező síléc lesz az ideális, azaz széles és hosszú.

Ne feledd, a léc, mint erőkar is dolgozik, így térdünknek a túlzottan hosszú sí nem fog használni, a túl rövid meg nem tart meg stabilan.

Aki valóban tud síelni, az bármivel elsíel, mert a tudást nem lehet megvenni.

Gyorstalpaló a jó síléc kiválasztásához

Tudd, hogy milyen a sítudásod: kezdő vagy haladó!
Tudd, hogy hol milyen körülmények között fogod használni!
Válaszd ki, hogy ezek alapján melyik kategória elégíti ki az igényedeit!
Találd meg a megfelelő méretet!

Bízom benne, hogy hasznos tanácsokkal tudtam szolgálni, hogy valóban a legjobb sílécet válaszd magadnak. Ezután már csak a síelés jöhet.
Ha még nem szervizeltetted a lécedet, itt tudsz időpontot foglalni, és a skipATIka mobil síszerviz a kért helyszínen a saját szervizautójában szervizeli lécedet, hogy mindig jó síléc is maradjon.

Ha nem csak arra vagy kíváncsi, milyen a jó síléc, szemezgess bátran az alábbiak közül is:
Melyik a legjobb sícipő?
Kézi síszerviz – olvasd el, és válaszd ki, neked melyikre van szükséged!
Hogy öltözködj síeléskor?
Sífutás – felszerelés választó
Sítúra felszerelés – útmutató