Mi a megfelelő öltözködés síeléshez, boardozáshoz úgy, hogy kényelmes is legyen és ne fázzál? A ruhák száma végtelen, az alábbiakban adok néhány saját tapasztalatból származó tanácsot.

Téli vakációra képesek vagyunk több tonna ruhát elcsomagolni, de valójában ennek csak a töredékére van szükség. Fontos, hogy tudatosan válaszd ki a ruháidat! Ehhez ismerned kell önmagad, és ismerned kell a ruhák tulajdonságait is.

A tél nagy részét síoktatással töltöm, sokat utazom, ezért mindig jól át kell gondolnom, hogy mi lesz az optimális öltözködés síeléshez, azaz mit vigyek magammal. Az évek alatt már kialakult a téli ruhatáram, ami egy közepes méretű sporttáskában elfér. Ami alapján döntenem kellett az az, hogy mennyit mozgok, és milyen időjárás várható. Az időjárás napjainkban kiszámíthatatlan, ezért maradt a mozgásforma.

Jellemzően sokat állok, ha pedig mozgok, akkor azt nagyon intenzíven teszem. Ez a kettő kicsit ellentmond egymásnak, de ehhez kell felöltöznöm, ráadásul nem szeretem a hideget.

Én melegebb ruhákat választok, amelyeket jól lehet variálni. A több rétegű öltözetemet egy jó aláöltözővel indítom. Hidegebb napokra gyapjút tartalmazót, általánosabb napokra melegebb technikait, míg meleg napokra az izzadságot jobban elvezető aláöltözetet. Felül erre felveszek egy vékony Polartec felsőt és a kabátot.

A Kabát 20’000-es vízállóságú rugalmas anyagból van, és Primaloft melegítőréteggel rendelkezik. Hidegebb napokon felveszek a kabát alá egy mellényt, vagy extra hideg, -20 fok alatt egy másik vastagabb Polar pulóvert. Melegebb napokon csak az aláöltöző és a kabát elegendő nekem. Tavasszal a kabátot Softshell-re cserélem, ami szélálló.

Alul egy jó zokni és ¾-es aláöltöző van a szigetelt nadrág alatt. A zokniból az egyik kompressziós technikai, a másik egy melegebb gyapjút is tartalmazó, de nem túl vastag.
A sapkát sisakra cseréltem és nyakamat egy vastagabb csősállal védem. Kesztyűből egy halommal használtam már el. Ami nekem bejött a két és háromujjas bőr kesztyű.

Nézzük mi a megfelelő öltözködés síeléshez, ami az én checklistemen is szerepel:

  • 2-3 aláötöző
  • Vékony Polartec felső
  • Vastagabb Thermo pulóver
  • Mellény
  • Síkabát és nadrág
  • legalább 3 pár sízokni
  • Csősál
  • Kesztyű
  • Kényelmes ruha estére

Nézzük milyen tulajdonságokkal rendelkeznek egyes ruhadarabok, amelyek segítenek megtalálni a megfelelőt a téli vakációhoz. Már most mondom, hogy a döntés nem lesz könnyű, de megéri az időt, hogy a legoptimálisabbat válaszd ki. A megfelelő öltözködés síeléshez a sífelszerelés kiválasztása mellett az első lépés, még mielőtt a hegyeket meghódítanád.

Aláöltözet

Fázósabbaknak merinói gyapjút is tartalmazó aláöltöző ajánlott. Izzadósabbaknak inkább technikai, amely jobban elvezeti az izzadságot a bőrről. Ezekből 2-3 szett elég szokott lenni.

Második réteg

A második réteg lehet egy vastagabb, nem kifejezetten technikai aláöltöző vagy egy vékonyabb testhezálló pulóver, amit az aláöltöző fölé veszünk, a kabát alá. Ha melegebb kabátod van, akkor elég egy vékonyabb felső. Fázósabbaknak, vagy vékonyabb héjkabát esetén érdemes valamilyen vastagabb thermo, polar felsőt választani az aláöltözet fölé.

A kabát alatti két réteg jellemzően elég szokott lenni, de hidegebb idő esetén, vagy ha fázós vagy, egy további plusz réteggel ki lehet egészíteni a ruházatot.

Pulóver, extra melegítő réteg

Ezek lehetnek könnyű korszerű aláöltöző pehelykabátok, vagy vastagabb thermo, polar pulóverek.
A legnépszerűbbek a pehely kabátok, amelyek nagyon melegek, és igen vékonyra összenyomhatók, így a kabát alatt jól elfér és könnyű benne a mozgás.

Kabát

Léteznek szigetelt, többrétegű és egyszerűbb felépítésű héjkabátok.
A héjkabát nem tartalmaz extra hőszigetelő réteget, csak a csapadéktól, széltől véd. A héjkabát egyik előnye, hogy jól variálható a különböző aláöltözőkkel, és minden időjárási körülményhez használható. Sportosabbaknak inkább a héjkabát javasolt, míg az alkalmi síelőknek, és fázósabbaknak a komplett kabátok.

A klasszikus sí- és boardkabát több rétegű, amely egy külső víz és szélálló rétegből, egy középső szigetelőrétegből és egy belső technikai részből áll. Ezeken sok praktikus zseb és szellőző is található.
A snowboard ruházat megjelenésével kezdett elterjedni a kabát belsejében található hófogó, amely már nem csak a boardos kabátoknál alapvető tartozék.

Nadrág

A nadrágokból is létezik szigetelt réteges és egyszerű héj szerkezetű. Továbbá választhatunk kantáros vagy sima derékkal rendelkezőt. Extrém sportokhoz léteznek magasított derekú nadrágok is. A legtöbb nadrágot már úgy alakították ki, hogy a kantáros rész eltávolítható legyen.
A legtöbb nadrágon a térd, a fenék és a bokarészek megerősítetek. A kifejezetten síelésre szánt modelleknél csak a bokarészt erősítik meg, hogy a síléc ne vágja szét az anyagot.

Kabát-nadrág kombi

öltözködés síeléshez kabát nadrág kombi

Újabban terjedő divat, hogy a nadrágot össze lehet kapcsolni a kabáttal. Így nem tud a hó bejutni a derékrésznél a ruha alá. Ezeknél a rendszereknél csak márkán belül működik az összekapcsolás.

Kezeslábas overall

Gondoltad volna, ha arról beszélünk, mi a megfelelő öltözködés síeléshez, a 80-as, 90-es évek menő cuccai újra megjelennek? A kezeslábasok freeridehoz, mélyhavas síeléshez tökéletesek, de kevésbé variálhatók, és nehézkes benne a szükségdolgokat elvégezni…

Sízokni

Az öltözködés síeléshez tényleg ennyire bonyolult, nem elég például egy sima hosszúszárú zokni?
Széles a kínálat, mivel van technikai, vékony, vastag, gyapjú, kompressziós, síelőknek és boardosoknak való. Választásnál érdemes szakképzett eladó segítségét kérni.
Érdemes a minőségre figyelni, mert az olcsóbbak jobban büdösödnek, és hamarabb tönkremennek, míg egy komolyabb zokni 4-5 évet is kibír, anélkül, hogy vesztene a tulajdonságaiból.

Kesztyű

Alapvetően az ötujjas és kétujjas kesztyűket ismerjük. Én háromujjasat használok. A kétujjasak melegebbek, az ötujjasban, pedig jobban lehet dolgozni, öltözködni. A háromujjas pedig ötvözi a kettőt. A legtartósabb kesztyűk még mindig bőrből készülnek, amelyeket bizony ápolni kell, hogy sokáig bírják, de meghálálják.
A kesztyűknél is használnak spéci szigetelőanyagokat, amelyek a melegért és a vízhatlanságért felelnek. Ilyen a Gore-tex, Thinsulate, Primaloft. A gyapjú szigetelés kifejezetten jó, bár már vannak pehely töltésű kesztyűk is. Fontos a jó méret, ezért ha túl nagy, akkor nem melegszik be megfelelően, ha túl kicsi, akkor pedig elszorítja az ereket, és az ujj vége fázni fog.

Remélem a fentiek elegendő segítséget nyújtanak a megfelelő öltözködéshez és ruhatárad összeállításához, ha mégsem, itt alul hozzá tudsz szólni, segítek.

Ezek a blogbejegyzések érdekelhetnek még:
Miért fontos a síoktatás?
Melyik a legjobb sícipő?
Így válassz sílécet!
Mi az a kézi síszerviz, és miért lesz jó neked is?
Sífutás – felszerelés választó
Sítúra felszerelés – útmutató