A sífutás felszerelésének kiválasztása bonyolultabb dolog, mint a jó síé vagy snowboardé. Helytelen méret esetén sajnos nem lehet megfelelően használni a sífutó lécet.

Így kezdj neki!

A sífutás kétfajta alaptechnikát tart számon; a klasszikust és a korcsolyázót. A két technikához különböző léc, cipő és bot szükséges. Illetve van egy újabb, crusing technika is, ami inkább a klasszikushoz hasonlít, de annál sokkal kényelmesebb.
Elsősorban azt kell kitalálnod, hogy melyik irányzat fekszik jobban.
Lássuk a 3 irányzatot:

1., Sífutás – klasszikus technika

Diagonális mozgás, amely legjobban a futásra hasonlít, a léc előre lefektetett nyomokban fut. Felszerelés tekintetében kétféle talpkialakítást alkalmaznak, amelyek közül választhatsz; az egyik a sima talp, a másik a pikkelyes.
A pikkelyek meggátolják a léc visszacsúszását az emelkedőn. Ez túrázásra és amatőr szinten ajánlott.
A sima talpú sífutó lécekre egy speciális tapadó waxot kell felvinni a középső talprészre, ami segíti a felfelé, illetve előre haladást. Ezeknek a léceknek a waxolása bonyolultabb feladat, ezért ezt csak profik és versenyzők használják.

2., Sífutás – skating technika

Korcsolyázó mozgás, amely sokkal dinamikusabb és gyorsabb haladást eredményez, mint a klasszikus. A karmunka is sokkal határozottabb és erőteljesebb, mint a klasszikus technikánál. Itt nincs lefektetett nyom. A léc az oldalélről rugaszkodik el, amely keményebb kialakítású, mint a klasszikus léceknél, de fém kantnival nem rendelkezik.

3., Sífutás – Crusing technika

Mozgása a gyaloglásra és a nordic walkingra hasonlít. A léc itt nem emelkedik el mozgás közben a hóról, hanem azon csúszik folyamatosan. A crusing lécek a klasszikus technikához közelebb állnak, de méretileg rövidebbek, ezért alkalmasak a skatingre is. A crusing lécek szélesebbek, ezért stabilabbak, mint a klasszikus futó sílécek. A kantnival ellátott változatuk a Touringok, amelyek nyom nélküli terepen is használhatók.

Hogyan tovább, ha megvan a számodra megfelelő irányzat, technika és felhasználási területet?

Végre jöhet a lécválasztás! Már-már azt gondolnád, hogy sínen vagy, de a megfelelő futólécet további két paraméter fogja meghatározni, hogy melyik lesz az ideális:

 • keménység (testsúlyfüggő)
 • hossz

Keménység:

A sífutás klasszikus stílushoz a megfelelő lécet úgy tudod kiválasztani, hogy azonos terheléssel ráállsz mindkét síre, ahol a kötés van. A pikkelyes vagy tapadó waxos rész alatt át kell tudni húzni egy papírlapot. Ebben az esetben megfelelő keménységű a léc. Ha csak az egyik sít terheled, mintha ellépnél róla, akkor a papírlapot nem lehet mozgatni alatta, mert beszorul.
Infó: ezt a műveletet nehéz egyedül végrehajtani, ezért kérd egy szakképzett eladó segítségét.

A Skating, azaz a korcsolyázó stílusnál mindkét lécen állva a sí hídja nem érhet le. Az első és hátsó felfekvési pont között el kell tudni húzni egy papírlapot.

Hossz:

A léc testmagasságunkhoz képest körülbelül 5-20 cm-rel hosszabb. Természetesen ezt a keménység és a választott stílus is befolyásolja.

 • Klasszikusnál testmagasság +10-15 cm körüli,
 • Korcsolyázó technikánál testmagasság körüli vagy maximum +5-10 cm körüli méret,
 • Crusingnál testmagasság körüli méret az ajánlott.
  A crusingokat XS-S-M-L méretben készítik, és a gyártó táblázata adja meg, hogy kinek melyik lesz a jó.

Botok kiválasztása

A sífutás felszerelés nem elhanyagolandó része a sífutó bot, az optimális méretet a különböző stílus határozza meg.

 • A klasszikus és kombi stílusnál a hónalj-vállmagasság közötti méret ajánlott.
 • A korcsolyázó stílusnál áll és szem magasság közötti
 • Míg crusingnál a mellmagasságig érő méret lesz az optimális.

Kötések és cipők

A sífutó cipő kiválasztásánál is lényeges szempont, hogy a cipő kényelmes legyen, ugyanakkor jól tartsa a lábfejet. Érdemes vastagabb zoknival próbálni a kiválasztott cipőt.

Info: A cipőt akkor válaszd ki, ha már tudod, hogy milyen stílusban szeretnél sífutni.

 • A klasszikus sífutó cipő puhább, nincs erős merevítés a bokarésznél, mivel ebben az irányban nem kap terhelést.
 • A korcsolyázó cipő a boka résznél megerősített és magasabb a szára, így a bokát jobban tartja.
 • A kombi cipőnél, mindkét stílust lehet művelni, mert levehető vagy könnyített merevítéssel készül.
 • Crusingnál hasonló mint a klasszikusnál, de legfontosabb szempont a kényelem.

Kötésekből háromféle rendszert különböztetünk meg. Nem minden rendszer kompatibilis a másikkal, éppen ezért lehetőleg egyszerre vásároljunk cipőt és kötést is.

 • SNS (Salomon Nordic System) rendszer, amely a versenyzésen kívül alkalmas valamennyi stílushoz, de leginkább a klasszikushoz.
 • SNS Pilot, ez nem csak egy ponton kapcsolódik a léchez, hanem pluszban egy rugós csatlakozást is használ. Ezt a korcsolyázó technikához használják.
 • NNN (New Nordic Norm) hasonló, mint az SNS, de itt két saroknyereg is biztosítja, hogy a cipő stabilan álljon a lécen. A hosszanti borda miatt viszont a másik rendszer cipői nem mennek bele ebbe a kötéstípusba.

Tartsd a fentieket szem előtt, hogy a sífutás valóban élményt nyújtson!

Ezek a blogbejegyzések érdekelhetnek még:
Miért fontos a síoktatás?
Melyik a legjobb sícipő?
Így válassz sílécet!
Mi az a kézi síszerviz, és miért lesz jó neked is?
Öltözködés síeléshez
Sítúra felszerelés – útmutató