Röviden fogalmazva, az a sícipő a legjobb, amelyik jó a lábadra és kényelmes.

Ezt azonban bővebben is kifejtem, hiszen az egyik legfontosabb felszerelés a sícipő, ezért érdemes behatóbban foglalkozni a témával.

Alapjaiban ezen áll vagy bukik, hogy hogyan érzed magad síeléskor. A sícipő határozza meg, hogyan lehet irányítani a lécet, az erőket hogyan adja át, és milyen információk jutnak vissza. Ne feledd, a megfelelő sícipő kiválasztása a legfontosabb dolog a sífelszerelések közül.

Választáskor elsődleges szempont legyen, hogy a sícipő a bokádat és a sarkadat jól tartsa, és a lábfej is stabil maradjon. Nem elhanyagolható szempont a komfort és a használhatóság sem.

A következő szempontok alapján válassz sícipőt:

  • méret
  • sítudás és testsúly
  • felhasználási terület

Sícipő választás méret szerint

A kiindulási pont  az utcai cipőméreted legyen, de pontosabb adat a talphossz milliméterben mért értéke, amit mondo point-ban (mp) tüntetnek fel. Ez legegyszerűbben otthon, a talp körülrajzolásával és a két legtávolabbi pont lemérésével kaphatod meg. Figyelem, ez nem mindig a nagylábujj és sarok távolsága! Ezt az értéket az üzletekben található sablonnal is meg lehet határozni.

A síbakancsokon általában több méretezést is feltüntetnek, hogy könnyebben megtalálja mindenki a számára megfelelőt, de az átváltások nem mindig fedik a valóságot.

A megfelelő hosszúságról, méretről úgy lehet legjobban meggyőződni, hogy kiveszed a belső héjat, belebújsz és a sarkadat hátra csúsztatod. A leghosszabb lábujj előtt annyi helynek kell maradnia, hogy a bélést az orrvarrásnál két ujjal össze lehessen csippenteni anélkül, hogy a lábujj közötte lenne.

Jó tanács: a sícipő próbát sízokniban végezd!

Ha a hosszúság így rendben van, akkor a bélést tedd vissza, és csatolj be! Becsatolt állapotban helyére kerül a sarok, és a lábujjak nem érhetnek hozzá elöl a béléshez. Ha a lábujjak nem tudnak mozogni és be vannak szorítva, akkor romlik a lábfej vérkeringése és fázni fog, valamint a körömágy nyomás hatására begyulladhat.

Jó tanács: Ne a legerősebbre húzd! Könnyen megnyomhatja a lábat és rossz infót adhat a bakancs. Fontos a fokozatosság.

Becsatolt cipőnél nézd meg, hogy a sarkad mennyire tudod felemelni. Néhány milliméter emelkedés megengedhető, hiszen a szivacs ennyit enged. Fontos, hogy jól tartson és bokában ne legyen oldalirányú mozgás.

A cipő megfelelő méretéhez hozzá tartozik a lábfej szélesség is. A sícipőket különböző szélességben gyártják, így lehet keskenyebb és szélesebb modelleket találni. A cipőszélességnél fontos, hogy ne nyomjon oldalirányban, a lábujjakat ne szorítsa el, de ne is lötyögjön a lábfej.

Amennyiben jó a hossz, tartja a bokádat és megfelelő a szélesség, akkor tölts el benne egy kis időt. Mondjuk egy fél órát. Ilyenkor ugyanis kijöhetnek még nem várt problémák. Például vádliban szorít, a bakancs nyelve kényelmetlen, vág…stb.

Sícipő választás sítudás és testsúly szerint

A síbakancsokat különböző anyagok felhasználásával készítik, amelyek meghatározzák a cipő keménységét és rugalmasságát. Ezért a sícipő keménységének és felépítésének kiválasztásakor figyelembe kell venni a testtömeget, a sítudást, és azt, hogy mire fogod használni.

Könnyű súlyhoz kevésbé keményet kell keresni, viszont a sítudás és dinamika növeli ezt a flexibilitási értéket. Kezdőknek puhább, haladóknak és sportosan, dinamikusan síelőknek keményebb flex indexű javasolt.

Súlyosabb személynek alapvetően keményebb bakancsra van szüksége, akkor is, ha kezdő. A túl kemény cipőben nem lehet megfelelően előre terhelni és rossz tartást is eredményez. A túl puha bakancs nem ad megfelelő alátámasztást, elnyeli a terhelésre szánt energiát és szintén rossz mozgást fog eredményezni.

Sícipő választás felhasználási terület szerint

A felhasználási terület nemcsak a keménységet, de a cipő felépítését is befolyásolja. Pályára alapvetően merevebb cipőt készítenek. Pályán kívülre; freeride-ra és parkba free style-ra rugalmasabbat és passzentosabbat. A verseny síbakancsok mindig a legkeményebb és legszűkebb modellek.

A túrabakancsok grammra készülnek, mivel nem mindegy mennyit cipel felfelé a túrázó. Emiatt a túrabakancsok rövidebbek is, mint az azonos méretű hagyományos cipők.

Az általános all mountain sícipők között vannak nagyon komfortosak is, és megkülönböztetnek női és férfi modelleket. A női széria az anatómiai különbség miatt más geometriával rendelkezik és nem készül belőle olyan kemény mint a férfi modellekből. Összegezve, választáskor legyél tisztában azzal, hogy mire szeretnéd használni a síbakancsot.

Extrák

A gyártók próbálnak ténylegesen használható plusszokat beépíteni, ami jellemzően a kényelmet, biztonságot és a jobb erőátvitelt, irányíthatóságot szolgálja.

  • A lábformához igazodó belső már mindennapos, viszont a lábformához alakuló vagy alakítható héj még csak a top modelleknél szerepel egyenlőre.
  • További extra a fűthető talpbetét előkészítés és lavina keresőhöz jeladó beépítése.
  • Extra az energiaelnyelő megoldások, valamint a torziós merevítések alkalmazása is.

Ahogy a cipők méretezése és formája, úgy az egyedi megoldások, extrák is gyártónként eltérők. Egyéb extrával, komforttal magunk is felruházhatjuk választott síbakancsunkat. Ilyen az anatómiailag formázott talpbetét, fűthető talpbetét és cipőszűkítés.

Épített sícipő

Napjainkban egyre jobban elterjedtek az egyéni lábformára épített sícipő. Ez különösen azoknak előnyös, akik a megszokottól eltérő lábformával rendelkeznek. Az épített sícipők része az egyedi talpbetét is, amely szintén a saját egyéni lábformához igazodik. Ezek költséges eljárások, viszont sokkal jobban illeszkednek, kényelmesebbek és minőségibb anyagból készülnek.

Cipővásárlásra hagyj magadnak elég időt. Az elkapkodott döntés a jövőben sok bosszúságot okozhat! Síbakancsot csak kipihent lábbal próbálj! Túl sok próbálás után elfáradhat a láb, és az egyébként jó modell is kényelmetlennek tűnhet. Vásárláskor kérjünk  segítséget szakképzett eladóktól.

Bízom benne, hogy adtam néhány tippet, s ha sícipő vásárlás előtt állsz, már tudod, hogy mire kell odafigyelned.

Ezek a blogbejegyzések érdekelhetnek még:
Miért fontos a síoktatás?
Kézi síszerviz
Így válassz sílécet!
Öltözködj! Na de hogyan?
Sífutás – felszerelés választó
Sítúra felszerelés – útmutató