A sítúra felszerelés kínálat igen csak széles spektrumot mutat. A számodra megfelelő szett kiválasztása összetettebb dolog, mint az egyszerű alpesi sízésnél.

Mielőtt nekiindulnál beszerezni a felszerelést, az első kérdés, amit fel kell tenned magadnak, hogy mire szeretnéd használni?

Nyilván sítúrázásra! – jöhetne a válasz, de mára szerteágazó felhasználása van a sítúra felszereléseknek. A hagyományos Alpin túrafelszerelések mellett megjelentek a freeride és a snowboardos túrafelszerelések is.

Első lépésként találd ki, hogy pontosan mire szeretnéd majd használni!

  • klasszikus sítúrázáshoz,
  • freeride-ra
  • aktív sportolásra, versenyre

Ezekhez mind más és más felszerelés kell! Nézzük apránként a felszerelést.


Sítúra felszerelés

1. Túralécek

– A klasszikus sítúrázáshoz, ahol nagyobb távolságokat kell megtenni, és változó terepen kell közlekedni, keményebb, de ugyanakkor nagyon könnyű léceket kínálnak a gyártók. Ezeket speciális sítúrasícipővel és kötéssel használják.

– Legújabban megjelentek a freeride túralécek, amelyek kifejezetten szélesek, hogy jobban viselkedjenek a szűzhavas terepeken. Ezeknek a léceknek a sícsőre gyakran ki van könnyítve, hogy a nagy felület ne növelje a léc tömegét, és könnyebben felússzon a hó tetejére. Ezeket egyszerűbb túrakötéssel szerelik, amelyek alkalmasak a stabil, élvezetes síelésre, és jó hozzájuk a hagyományos kialakítású sícipő, amelyek átkapcsolható túrafunkcióval rendelkeznek.

– A profi, versenyzésre alkalmas lécek könnyűek és viszonylag rövidek. Ezek a lécek a feljutásra, mászásra vannak kihegyezve, ezért lefelé nem a legstabilabbak. Ezekkel a lécekkel tempós, élen vezetett íveket nem nagyon lehet csinálni, úgy mint az általánosabb, egyszerűbb túrasílécekkel.

Nemrég arról írtam, hogy hogyan válaszd ki magadnak a legmegfelelőbb lécet, ha kíváncsi vagy rá, itt tudod elolvasni.

Milyen méretet válassz?

– A klasszikus túralécek hossza nagyobb skálán 140-200 cm között mozog. Itt a testmagasság körüli méret a befutó, hiszen nem csak a méret, hanem a súly is számít.

– A freeride túralécek már eleve csak hosszabb méretben készülnek. Ezekből testmagasság fölötti méretben ajánlott választani.

– A profi versenylécek 161-164-es méretben kerülnek forgalomba, itt nincs nagy variálás.

Mindegyik túraléc közös ismertetőjele a speciális sícsőr és sívég kialakítás, ahová rögzül a mászóbőr, közismertebb nevén a fóka.

Javaslat: Kezdésnek klasszikus túralécet ajánlok egy egyszerűbb kötéssel, illetve többcélú használat esetén jobban kihasználhatóak a freeride túraszettek. Speciálisabb felhasználásra érdemes egy tapasztalt eladóval konzultálni.

2. Snowboard túradeszka

A Splitboard megjelenésével a boardosok is belekóstolhatnak a sítúrázás élményébe. Ez egy komplett szett, hiszen mind a deszka, mind a kötés és a hozzá tartozó fóka speciális. Itt a bevált snowboardozásra használt méretet kell választanod, ami kb. áll és orrmagasság közötti legyen.

A Splitboard egy középen kettéválasztható és összeilleszthető snowboard. A két rész összerögzítéséről a speciális boardkötés gondoskodik.

3. A fóka, azaz a mászóbőr a sítúra felszerelés meghatározó része

… ami nélkül nem is lehetne túrázni. A kezdet kezdetén fókabőrből készült a síléc talpára rögzített kapaszkodó réteg. A szőrszálak megakadályozták a visszacsúszást, de a síléc toláskor szépen lesimult, és növelte a léc kapaszkodó felületét is. Innen ered a fóka elnevezés.

Napjainkban műszőrt, és az angórakecske szőréből készített illetve ezek kombinációjából előállított mászóbőrökkel, fókákkal találkozhatunk.

Ezeket a sí csőrére kell ráakasztani és a léc sarkánál egy kampóval rögzíteni. Napjainkban, szinte minden gyártó, más és más megoldást talál ki, ezért érdemes a léccel együtt megvenni a hozzá tartozó fókát.

4. Sítúra cipők – a sítúra felszerelés kényelmi faktora

A sítúra felszerelés kardinális része a célnak megfelelő sítúra cipő kiválasztása.

A klasszikus túracipők jobban szigeteltek, hosszú távon kényelmesek, többféle csatt és fűzőrendszert alkalmaznak a cipő meghúzásához. Ezekkel a cipőkkel már jól lehet síelni is.

A cipő sarok és orrkiképzése eltér a normál sícipőtől, ezért másfajta kötés kell hozzájuk, amely lehet Dynafit rendszerű, vagy a hagyományos kötésre emlékeztető, de attól mégis eltérő. Legspeciálisabb kialakítás a Dynafit rendszerű pines kialakítás. Ennél a cipő orr- és sarokrészbe mart csatlakozási ponttal kapcsolódik a kötéshez.

A Freeride túracipők jobban hasonlítanak a hagyományos sícipőkhöz. Ezek teljes értékű alpesi sícipők és jól lehet velük síelni. A hagyományos síkötésekkel kompatibilis a cipő orr és sarokkiképzése. Több csattal rendelkeznek és nagyon komfortosak. Ezek a túrázásra is alkalmas bakancsok nehezebbek, de a korszerű technológiáknak és anyagoknak köszönhetően már egyre könnyebbek.

A verseny sítúracipők grammra mérhetőek, és kifejezetten csak versenyzésre jók. Hosszabb távon nem kényelmesek és nem is szigetelnek olyan jól, mint a klasszikus túrabakancsok. A bakancs többnyire egyszerű bowdenes fűzőrendszerrel húzható meg, a kötéshez speciális módon kapcsolódik, ezért normál alpesi kötéssel nem is használható.

5. Sítúra kötések

Alapvetően kétféle rendszer van. A pines és a klasszikus belépős.

Pin kötésrendszer

A pin rendszert a Dynafit fejlesztette ki. A cipő elejét két tüske tartja, ami egy furatba illeszkedik bele. Felfelé túrázáskor itt van a cipő forgáspontja. Ehhez a kötéshez csak ilyen cipőt lehet használni. A cipő sarokrészét két hosszirányú tüske fogja meg, amely a cipő sarkán előre kialakított nútba, mélyedésbe illeszkedik. A kötés elforgatásával ez a kapcsolat megszűnik és a cipő sarka szabadon tud mozogni.

A túrázásnál a cipősarok alátámasztása a lejtésnek megfelelően több lépcsőben emelhető. Ez a Dynafit rendszerű kötéseknél a sarokkötés elforgatásával, vagy egy csappantyú felemelésével változtatható.

Klasszikus belépős kötés

Ez hasonlóan működik, mint az alpesi síkötés. A különbség, hogy túrázáskor egy reteszt át kell kapcsolni, hogy a kötés szabadon tudjon mozogni. Itt a cipő forgáspontja a kötés előtt van. A lejtésszögnek megfelelő sarok emeléseket a kötés mögött található kar, támaszték fokozatos emelésével lehet megoldani. Ezek a kötések nehezebbek és bonyolultabbak, mint a pines kötések.

6. Sítúra bot

A sítúra felszerelés utolsó állomásaként beszéljünk a botról is. A sítúra bot jellemzője, hogy a hosszúsága állítható. Markolata kényelmes, illetve a bot szárán is folytatódik annak anyaga, így ott is lehet fogást találni. A bot hosszúsága felfelé menet növelhető, hogy hatékony és kényelmes legyen vele a haladás. Adódnak helyzetek, amikor az egyik botnak rövidebbnek kell lennie, mint a másiknak, a sítúra bottal ez könnyedén kivitelezhető.

Bízom benne, hogy hasznos tippeket tudtam adni a sítúra felszerelés kiválasztásához. Jó túrázást!


Ezek a blogbejegyzések érdekelhetnek még:
Miért fontos a síoktatás?
Melyik a legjobb sícipő?
Így válassz sílécet!
Mi az a kézi síszerviz, és miért lesz jó neked is?
Sífutás – felszerelés választó
Öltözködés síeléshez