Ha sí vagy snowboard túra előtt állsz, és minőségre törekszel, én ezt ajánlom.

Hogy ténylegesen kézi síszerviz szolgáltatásra van-e szükséged, az az alábbi bejegyzésből kiderül.

Tartalom:

1. A síszerviz fajtái

Többféle síszerviz közül lehet választani. Ez lehet waxolás, élezés, vagy élezés és waxolás, valamint talpjavítás. A talpjavítás a léc talpán található sérülések, karcolások eltüntetését, feltöltését jelenti.

2. A síszerviz fajtái megmunkálási eljárás alapján

Megmunkálás szerint kétféle lehet a szervizelés, gépi és kézi. Jellemzően a gépi szervizelés az elterjedt és ismert, amely a legtöbb esetben és a legtöbb embernek megfelelő. A kézi síszerviz egy magasabb minőségi szintet képvisel.

Az alábbiakban összehasonlítom a két javítási eljárást, ami alapján eldöntheted, hogy melyiket kérd.

2.1 Kézi síszerviz

A kézi síszerviz – waxolás, élezés – megnöveli a léc élettartamát, és jobban igazodik az igényekhez. Csak a szükséges mértékben és a megfelelő eljárással történik a sí élezése. Előfordul, hogy jó élek esetén csak sorjázást (finomítás) és polírozást kap a léc.

Élezésnél különböző élszöget lehet adni a sílécnek, amely függ a síelő tudásától és a felhasználási területtől is.

A kézi meleg waxolás tartósabb a gépinél, mert nyomás mellett a wax mélyebb rétegekbe szívódik be. Így lassabban fog kiszáradni a síléced, és tovább tudod használni. Kézi waxolásnál lehetőség van pontosabban, az adott hóviszonyoknak megfelelő waxot használni.

A kézi javításhoz nagy rutin, profi szerszámok és szakértelem szükséges. Otthoni kézi javítással csínján kell bánni, mert élezésnél egy mozdulattal véglegesen tönkre lehet tenni a sílécet. Inkább bízd szakemberre.


A kézi szervizelés előnyei

  • A léc hosszabb élettartama: kézi javítás során kevesebb talp és él anyagot veszt a léc. Ezáltal többször lehet rendbe tenni, javítani, mint gépi szervizelés esetén.
  • Pontosabb, finomabb élek és az igénynek megfelelő élszög kialakítása.
  • Rendszeres karbantartás esetén a kantnik élettartama megnő – a kisebb anyagvesztés miatt.
  • Egyedi, a hóviszonyoknak megfelelő waxolási lehetőség.
  • Minőségibb szervizelés

2.2 Gépi síszerviz

A hagyományos gépi szervizelés gyors és pontos, de kevésbé igazodik a személyes igényekhez. Továbbá hosszú távon jobban igénybe veszi a felszerelést. A gépi szerviz több anyagot vesz le a sílécek éléből és talpából, függetlenül attól, hogy valóban kell-e vagy sem.

Többféle gépi eljárás létezik.

Nagyobb síterepeken teljesen automata rendszerekkel dolgoznak. Itt a lécet beteszik a gépsor elején, és a végén készen kiveszik. Esetleg áthelyezik az élezőből a waxoló egységbe.

Hazánkban inkább a régebbi, kézi tolású gépi javítás az elterjedtebb. A kézi előtolásnál a lécet kézi erővel tolják át a csiszoló-élező berendezésen. Itt nagy kézügyességre és rutinra van szükség, hogy megfelelő minőségű és pontosságú léc legyen az eredmény. Sajnos itt a legkönnyebb elrontani, elégetni a léceket. A csiszológép ugyanis nagy sebességgel forog, és pillanatok alatt nagy kárt tud okozni, ha megbillen a sí, vagy túl erősen nyomják oda. Ilyenkor szoktak elgondolkodni, hogy mégis inkább a kézi síszerviz előnyeit használnák ki.

Waxolás során a síléc egy forró viasz hengeren, majd egy polírhengeren megy keresztül, ezért a wax nem jut el a léc mélyebb pórusaiba. Jellemzően általános waxot használnak, amely napjainkban már elég profi, és normál felhasználásra tökéletes.  Az általános wax-szal kezelt síléc minden hótípuson helytáll.

Ha drágább felszerelésed van, és jobban odafigyelsz rá, illetve precízebb éleket szeretnél a talp csiszolása nélkül, akkor válaszd a kézi síszervizt!

Remélem hogy a leírtak alapján könnyedén el tudod dönteni, hogy melyik szervizelési forma lesz neked megfelelő. Fontos, hogy indulás előtt, időben szervizeltesd le felszerelésedet, sok kellemetlenséget megspórolhatsz vele.

Ha a skipATIka mobil síszerviz szolgáltatását veszed igénybe, egyszerűsödik az életed. Nem neked kell elszállítanod a síléceket a szervizbe, hanem a megadott címre kitelepülök, és a szervizautómban fogom a léceid kézi szervizelését elvégezni.


Ezek a blogbejegyzések érdekelhetnek még:
Miért fontos a síoktatás?
Melyik a legjobb sícipő?
Így válassz sílécet!
Öltözködj okosan!
Sífutás – felszerelés választó
Sítúra felszerelés – útmutató